ΧΟΝΔΡΟΦΟΒΙΑ; | Kατωτοικίδου Φανή

-Α! Αυτή αφέθηκε, δεν ήταν έτσι...

-Τόσο όμορφη και να έχει τέτοιο σώμα...

-Όλα λύνονται όταν ¨κλείνεις¨ απλά το στόμα σου!

-Κάνε λίγο κράτη ποιος θα σε θέλει έτσι; 

(Και άλλα πόσα σχόλια τέτοιου είδους γεμάτο φορτίο και πόνο γι' αυτούς που γίνονται αποδέκτες.)



Πόσες φορές τα έχουμε ακούσει, η ακόμα και εμείς οι ίδιοι έχουμε πει κάτι αντίστοιχο;

 

 Πίσω από κάθε γυναίκα που γίνεται αποδέκτης κακόβουλων σχολίων για τα κιλά της, θα μπορούσε να κρύβεται μια γυναικά που μόλις έφερε στον κόσμο ένα παιδί! 

Ένας άνθρωπος που καλείται καθημερινά να παίρνει φαρμακευτική αγωγή, ένας άνθρωπος που έτσι γεννήθηκε η που έτσι ήθελε και έγινε. 

Ένας άνθρωπος που βρίσκει παρηγοριά μόνο στο φαγητό, που ''τρώει'' τα συναισθήματα του! 

Άνθρωποι που καταβάλλουν καθημερινά προσπάθειες να χάσουν βάρος, που φτάνουν σε σημεία να τιμωρούν τον εαυτό τους και να κοιτιούνται στον καθρέπτη καθώς το θέαμα τους φέρνει πόνο και απέχθεια. 


«Η Ελένη αυτοκτόνησε γιατί στο σχολείο την αποκαλούσαν φάλαινα και δεν άντεχε ούτε τον ίδιο τηνς τον εαυτό»

«Ο Κώστας δεν βγαίνει από το σπίτι γιατί ντρέπεται για τα κιλά του»

«Η Μαρία μετά από τεράστιες προσπάθειες να αποκτήσει παιδί τα κατάφερε και τώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επανέλθει το σώμα της»

«Ο Γιάννης έχασε την αυτοπεποίθηση του γιατί όλοι του οι φίλοι έχουν κοπέλα και αυτόν τον διαφοροποιούν γιατί οι άνθρωποι με παραπάνω κιλά δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα ούτε στον έρωτα»

«Η Σοφία που βλέπεις τώρα απέναντι στο τραπέζι, ήταν έτοιμη να ακυρώσει την έξοδο της γιατί ένιωθε ότι είναι άσχημη, ότι δεν έχει δικαίωμα να φορέσει το ριγέ μπλουζάκι της που τόσο της αρέσει»


                                           


Δεν μπορούμε να παίρνουμε το δικαίωμα η να σχολιάζουμε το σώμα ενός άλλου ανθρώπου με οποιοδήποτε τρόπο, ειδικά με αυτές τις λέξεις που είναι ''έντονα φορτισμένες''.

Το body shaming καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μέρος του οποίου τυχαίνει να είναι ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι. Έχουμε δει ότι το body shaming σε ανθρώπους με περισσότερο βάρος γίνεται πιο εμφανές. 

Πολλοί είναι εκείνοι που το βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία και συχνά βλέπουμε πως γίνεται και από την ίδια την οικογένεια και από το συγγενικό περιβάλλον κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ειδικά όταν είσαι και σε μια μικρή τρυφερή ηλικία.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται μέσα από το bullying το φαγητό είναι το μόνο που παρηγορεί τα άτομα τα οποία και βιώνουν την άσχημη κρητική. Πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι που δέχονται τέτοιου είδους σχόλια λειτουργούν τιμωριτικά η ακόμη και αντίστροφα, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει καταστροφικό για την υγεία του ατόμου. Άρα μην αναφέρεις συνεχώς τη φράση: για την υγεία σου το λέω. Ναι, το δέχομαι από εκεί και έπειτα δεν ξέρω κατά πόσο σε ενδιαφέρει η υγεία αυτού του ανθρώπου, διότι όταν αναφέρεσαι συνεχώς σε αυτήν, διαταράσσεται η ψυχική υγεία του ατόμου και νιώθει ενοχικά η και ακόμη χειρότερα. Αυτήν την υγεία άραγε τη σκέφθηκε κανείς;

                                ΧΟΝΔΡΟΦΟΒΙΑ

 Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα ''βαρύ'' σώμα να γίνει επίκεντρο σχολιασμού είναι πολλοί, ένας από αυτούς είναι και το κομμάτι της χονδροφοβίας (Φόβος για το πάχος)

Η χονδροφοβία ξεκινάει από την εποχή της αποικιοκρατίας, όταν στην Αμερική μεταφέρθηκαν Αφρικανοί ως σκλάβοι οπού τα σώματα τους έχουν μια διάπλαση πιο καμπυλωτή σε συνδυασμό με την προτεσταντική θρησκεία που καταδίκαζε τις απολαύσεις (σεξουαλικές/φαγητού). Με κάποιο τρόπο κρίνονταν το σώμα το οποίο ήταν πιο ''βαρύ''. Επομένως η χονδροφοβία έχει ρίζα ρατσισμού.

Σε συνέχεια όμως μετά τη βιομηχανοποίηση του φαγητού ο δυτικός πληθυσμός άρχισε να παίρνει βάρος . Λόγω της διάθεσης τροφίμων αρχίσανε και τα προβλήματα υγείας, επομένως στη συνέχεια αναπτύχθηκαν πάρα πολλές καμπάνιες κατά της παχυσαρκίας οι οποίες στην πραγματικότητα αντί να βοηθήσουν τον πληθυσμό να διαχειριστεί το φαγητό και αυτόν τον μεγάλο καταιγισμό τροφίμων που ξαφνικά υπήρχε πχ. τα στατιστικά δείχνουν ότι αυξήσανε την εμφάνιση δείγματος βάρους κατά 66%! (πηγή:VICE Greece)


Όλοι εσείς λοιπόν που δίνετε μάχες καθημερινά, που παλεύετε και δουλεύετε να φθάσετε το στόχο σας, να είστε με ανθρώπους που αγαπούν την ομορφιά της ψυχής σας και σας στηρίζουν ανεξάρτητα με το πως είστε εξωτερικά. Τα ιδανικά για τον καθένα είναι εντελώς διαφορετικά. Τώρα γι' αυτούς που ασκούν τέτοιου είδους κρητική, δυστυχώς εκείνοι έχουν το πρόβλημα και όχι εσείς. 

Νομίζω η εύχομαι να είναι αυτονόητο οτι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει ότι θέλει με την εμφάνιση του, καθώς και δεν θα πούμε τα κλασικά που ακούγονται ''εν έτη 2022 θα έπρεπε'' διότι δεν θα έπρεπε μόνο το 2022 αλλά πάντοτε! 


Συγγραφή: Κατωτοικίδου Φανή 





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο κόσμος | Κατωτοικίδου Φανή