Ενίσχυση ψυχικής υγείας | Κατωτοικίδου Φανή

 Ποιοτικός ύπνος. 

Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή υγεία. Ο ποιοτικός ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, είναι τόσο απαραίτητος για την καλή υγεία όσο είναι η διατροφή και η άσκηση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος επανορθώνονται και αποτοξινώνονται.


Να μην τα παίρνουμε όλα προσωπικά. 

Όταν παίρνεις τα πράγματα προσωπικά , νοιώθεις προσβεβλημένος και απογοητευμένος. Αναζητάς εναγωνίως να διορθωθεί μια συμπεριφορά που εισέπραξες και αισθάνεσαι ότι σε αδικεί. Χωρίς να εξετάζεις εάν αυτή η συμπεριφορά αφορά πράγματι εσένα ή μήπως τελικά ο άνθρωπος οποίος ενήργησε έτσι , φέρεται γενικά και παντού έτσι, και άρα πρόκειται απλά για έναν βαθιά προβληματικό άνθρωπο που χρήζει περισσότερο λύπης παρά θυμού...

Οι άνθρωποι τείνουμε να θεωρούμε προσωπική οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά λαμβάνουμε, αλλά ποτέ ή σχεδόν ποτέ, δεν λαμβάνουμε προσωπικά μια πολύ καλή συμπεριφορά.


Να μην υπέρ αναλύουμε τα πάντα. 

Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση.


Οι σκέψεις (αν, ίσως, πρέπει, θα έπρεπε) 

Οι σκέψεις «και αν είχα κάνει αυτό, και αν είχα κάνει το άλλο», μας αναγκάζουν να σκαλίζουμε τα περασμένα ξανά και ξανά. Έχουμε όμως, μία επιλογή: είτε να τα αφήσουμε όλα πίσω μας και να προχωρήσουμε, είτε να συνεχίσουμε να μοιρολογάμε.


Ας μην περνούμε τόσο σοβαρά τις γνώμες των άλλων. 

Μην αφήνετε τις γνώμες των άλλων να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζείτε τη ζωή σας. Αν και η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε, πρέπει να μάθετε να αγνοείτε εκείνους που το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να σας πληγώσουν.


Καλή διατροφή. 

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία. Το έντερό μας συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον εγκέφαλό μας και τον επηρεάζει.

Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει τη διάθεση.


Αποφυγή από τοξικά άτομα. 

Όλοι γνωρίζουμε την έννοια του τοξικού ανθρώπου. Οι τοξικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται δίπλα σου, ρουφάνε την ενέργεια σου και σε καταπιέζουν αφόρητα. Μην περιμένεις μέχρι αύριο για να αποκόψεις αυτό το άτομο από τη ζωή σου. Και εάν οι συνθήκες δεν σου το επιτρέπουν, μείνε όσο πιο μακριά και προστατευμένα μπορείς, όπως θα έκανες και σε μία διαρροή τοξικών αποβλήτων.


Κάθε μεγάλο ταξίδι, ξεκινά από ένα απλό βήμα.

Σήκω από τον καναπέ σου. 

Βελτίωσε την φυσική σου κατάσταση, τρέξε, χόρεψε, κάνε τις δουλειές του σπιτιού. 

Μην ασχολείσαι με πράγματα που δεν σε αφορούν, μην αναλώνεται σε κακά κουτσομπόλια. 

Βάλε όρια, μάθε να λες όχι που και που, βάλε στόχους και κυνηγά τους. 

Η ψυχολογία είναι ο κόσμος μας ή δική σου καλή ψυχολογία είναι ο δικός σου κόσμος. 


Κατωτοικίδου Φανή 
Φοιτήτρια ψυχολογίας, εκπαιδευόμενη στη θετική ψυχολογία και τη συμβουλευτική ψυχολογία 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο κόσμος | Κατωτοικίδου Φανή

ΧΟΝΔΡΟΦΟΒΙΑ; | Kατωτοικίδου Φανή