ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ | Κατωτοικίδου Φανή


Οι καταθλιπτικές συνδρομές είχαν πρωτοπεριγραφεί από τον Ιπποκράτη και θεωρούνταν ανάμεσα στις πιο εμμένουσες , σταθερές και σωστά διαγνωσμένες ιατρικές καταστάσεις.

Τα κύρια παράγοντα της κατάθλιψης σχετίζονται με το οδυνηρό αίσθημα της θλίψης και του άγχους.

Οι διαταραχές της διάθεσης είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες καταστάσεις στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης 8% στην ζωή ενός ανθρώπου.

Συνήθως όταν κάποιος έχει κατάθλιψη περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο. Μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:

-Συνεχώς κακή διάθεση

-Απώλεια ενδιαφερόντων

-Απώλεια ευχαρίστησης

-Το άτομο αισθάνεται αβοήθητο

-Το άτομο αισθάνεται άχρηστο

-Ενοχές

-Αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό του

-Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης

-Κακή μνήμη

-Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

-Επιβράδυνση

-Κούραση/ έλλειψη ενεργητικότητας

-Προβλήματα ύπνου

-Διαταραγμένη όρεξη (Απώλεια/αύξηση βάρους)

°Κάποια από αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σωρευτικά η και επαναλαμβανόμενα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
Πολλοί πιστεύουν πως όσοι νοσούν από κατάθλιψη είναι αδύναμα άτομα τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη καθημερινότητα.
Ωστόσο, σπουδαίοι ηγέτες, όπως ο Winston Churchill, υπέφεραν από κατάθλιψη. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ακούν συχνά συμβουλές, όπως «πρέπει να συνέλθεις» ή «πρέπει να το ξεπεράσεις», τις οποίες αδυνατούν να ακολουθήσουν και μάλιστα εν τέλει λειτουργούν εις βάρος τους γιαυτό καλό θα ήταν να υπάρχει υποστήριξη και να μην γίνονται τέτοιου είδους σχόλια στην προσπάθεια να βοηθήσετε.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη;
Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά κάποια άτομα θεωρούνται πιο επιρρεπή.
Μπορεί να προϋπάρχει μια δυσάρεστη κατάσταση που πυροδοτεί τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή μπορεί όλα να ξεκινούν αιφνίδια. ‘Ίσως να εμπλέκεται κάποιος γενετικός παράγοντας και να καθιστά ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή από άλλα.
Ένα επεισόδιο κατάθλιψης μπορεί να εμφανιστεί και από μια έντονη αλλαγή όπως μετακόμιση, εγκυμοσύνη, πένθος, διαπροσωπικό πρόβλημα, απώλεια, αρρώστια.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 

Ανάλογα με το ποσό σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο λειτουργικό είναι το άτομο το οποίο βιώνει την κατάθλιψη δίνεται και διαφορετική θεραπεία.


-Φαρμακευτική αγωγή
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποτελούν διαδεδομένη θεραπευτική επιλογή. Τα συμπτώματα, όπως κακή διάθεση, διαταραχές ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης κ.λπ. βελτιώνονται και έτσι τα άτομα λειτουργούν καλύτερα στη καθημερινή ζωή τους.

-Ψυχοθεραπεία / Γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία 

 -Χορήγηση φαρμάκων σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία. 

Η χορήγηση ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου σε συνδυασμό με ψυχολογική θεραπεία επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την κάθε θεραπεία από μόνη της. Για το λόγο αυτό, προτείνεται ο πάσχων να προτιμά ένα συνδυασμό θεραπειών.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο κόσμος | Κατωτοικίδου Φανή

ΧΟΝΔΡΟΦΟΒΙΑ; | Kατωτοικίδου Φανή